top of page

Manifest 2021

Segons un informe de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, ACNUR, fins a finals del 2018 quasi 71 milions de persones es van veure obligades a fugir dels seus països d’origen per culpa de la guerra, de contextos violents, de l’emergència ambiental, de persecucions polítiques, per raons de gènere o culturals, o a causa de la seva orientació sexual o religiosa. Més recentment hem vist com la guerra a Ucraïna ha generat quasi 10 milions de desplaçades, la meitat d’elles com a refugiades.

 

El resultat de tot això és l’existència d’un gran nombre de persones de totes les edats vivint en condicions infrahumanes, freqüentment sense llar o en el millor dels casos en camps massificats, gairebé sense poder cobrir les seves necessitats vitals bàsiques. A més, per acabar d’empitjorar-ho, la reacció dels governs de molts països davant d’aquest problema només ha estat l’elaboració de polítiques públiques que endureixen o fins i tot impossibiliten que aquestes persones puguin començar de nou (amb tot el que això implica per a elles) a una altra banda.

 

Però tampoc cal oblidar que moltes vegades, a més a més de les guerres i les persecucions, són les enormes desigualtats econòmiques generades per la lògica del mercat que enriqueix als rics i empobreix als pobres, les que empenyen les famílies a abandonar les seves llars per tal provar sort a algun altre lloc. I aquest fenomen que, donats els indicadors socioeconòmics de Sant Cugat publicats recentment, pot semblar que ens és totalment aliè, en realitat no ho és en absolut: els desnonaments a la nostra ciutat estan a l’ordre dia i cada cop més persones es veuen expulsades del seu entorn per culpa de l’especulació immobiliària.

 

És per això que les entitats vinculades a la Festa de la Tardor d’enguany hem decidit que volem acollir, però volem fer-ho en els dos sentits: amb solidaritat i els braços oberts envers aquelles persones que malauradament han arribat a la nostra ciutat fugint de situacions on la seva vida corria perill, i amb els punys tancats i lluitant per a que ningú més hagi de marxar en contra de la seva voluntat per culpa d’uns preus de lloguer abusius o d’altres pressions econòmiques.

2022- Cartell Festa de Tardor.png
CARTELL 2022
bottom of page